Přejít k obsahu|Přejít k hlavnímu menu

Sledujeme aktuální vývoj a podmínky hypotékZajímavost

Sledujeme aktuální vývoj a podmínky hypoték

Čeká nás další postupné zdražování hypoték. A proč? Česká národní banka zvyšuje úrokové sazby z obavy z růstu inflace souvisejícího s oživením ekonomiky po pandemické situaci.

  • Vydáno: 24. 8. 2021
  • 1 minuta čtení

Čeká nás další postupné zdražování hypoték. A proč? Česká národní banka zvyšuje úrokové sazby z obavy z růstu inflace souvisejícího s oživením ekonomiky po pandemické situaci.

,,Srpnové zpřísnění měnové politiky ovšem velmi pravděpodobně nebude letos posledním. Každopádně roste pravděpodobnost, že k dalším zvýšením sazeb dojde jak v září, tak v listopadu,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zvyšování základní úrokové sazby je přímo spojené se zdražováním hypoték, které patří k jednomu z nejrychlejších v EU. Kromě zdražování je také třeba počítat s delší dobou vyřizování hypotéky, v některých případech si můžete počkat i dva měsíce!

Rozhodli jste se počkat? Nemusí se vám to vyplatit.

„Mnoho lidí stále vyčkává s pořízením hypotéky, protože nejsou zajímavé nemovitosti ke koupi. Myslím si, že vyčkávat nemá velký smysl (ani z hlediska nabídky nemovitostí, ani z hlediska poklesu úrokových sazeb), protože pokud bydlí člověk v nájmu, rok až dva strávené v nájemním bydlení mu vymažou úsporu na úrokové sazbě, kterou může klient získat např. až v roce 2023. Navíc je otázka, kdy sazby padnou znovu na úrokové dno (kolem 1,5 %), to může trvat i několik let, říká Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Zajímavost

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás a nasdílejte ho přátelům.

Související články

Zajímavost

Chystá se zdražování hypoték?

2. 4. 2021 Mezi banky, které postupně své úrokové sazby od začátku roku 2021 zvedají patří UniCredit bank, Moneta Money Bank, mBank a dále se připojují další banky. Hypotéky se zvyšují zatím jen mírně, o 0,1 až 0,2 procentního bodu. Znamená to tedy jediné, že pomalu končí doba levných hypoték.

Přečíst článek

Triky

Jak vyzrát na hledání nemovitostí - část I.

26. 5. 2022 Nákup nemovitosti je velké rozhodnutí, nejen proto, že stojí velké peníze, ale také proto, že často rozhoduje o vašem budoucím životě. Málokdo totiž kupuje nemovitost s tím, že ji za pár let prodá a přestěhuje se jinam. Proto je při koupi dobré vše pořádně zvážit. Na druhou stranu vás ovšem dlouhé váhání může o dobrou nabídku připravit. Abyste na rozmyšlení a prověření získali co nejvíce času, musíte se k nemovitosti a následně i prohlídce dostat včas.

Přečíst článek

Potřebujete poradit
s hledáním bydlení?

Nechte nám váš kontakt, ozveme se vám
a poradíme s čímkoliv co se týká hledání a koupě bydlení.