Přejít k obsahu|Přejít k hlavnímu menu

Rekapitulace trhu nemovitostí za 2020Zajímavost

Rekapitulace trhu nemovitostí za 2020

Česká republika zaznamenala v minulém roce jeden z nejvyšších nárůstu cen nemovitostí v Evropě. Průměrná cena nových bytů v Praze, ale i v Brně se stále více blíží průměrné ceně ve velkých evropských městech, jako je například Mnichov.

  • Vydáno: 8. 2. 2021
  • 2 minuty čtení

Česká republika zaznamenala v minulém roce jeden z nejvyšších nárůstu cen nemovitostí v Evropě. Průměrná cena nových bytů v Praze, ale i v Brně se stále více blíží průměrné ceně ve velkých evropských městech, jako je například Mnichov.

Velkým trendem je koupě investičních bytů, které představují dlouhodobou vizi jistého příjmu. investici jsou příznivé i úrokové sazby, které se pohybují něco málo kolem 2 % a tím se nechali zlákat i ti, kteří dlouho váhali nad pořízením vlastní nemovitosti.

Růst nabídkové ceny bytů (ČSÚ)

A co nás čeká v aktuálním roce? Realitní trh stále roste a podle odhadů Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Trinity Bank, ceny nemovitostí a nájmů v ČR porostou, ale pomaleji než v minulých letech. Důvodem bude pravděpodobně pokračující růst kupní síly obyvatelstva a stále omezená nabídka nemovitostí. (https://www.hypoindex.cz/)

K vysněnému vlastnímu bydlení bude ovšem čím dál těžší se dostat, a to především pro ty, kteří pracují v oborech zasažených koronakrizí. Při žádosti o hypotéku banky sledují mnohem bedlivěji příjem. „Nejen jeho výši, ale i zdroj a stabilitu,“ zdůrazňuje Lucie Drásalová, hypoteční a úvěrová analytička společnosti Partners. Totéž potvrzují i samotné banky. „Příjem musí být řádně doložen
a musí být prokázána jeho udržitelnost,“ říká Marek Petráš, senior produkt manažer Moneta Money Bank. (https://www.idnes.cz/ )

Zajímavost

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás a nasdílejte ho přátelům.

Související články

Triky

Jak vyzrát na hledání nemovitostí - část I.

26. 5. 2022 Nákup nemovitosti je velké rozhodnutí, nejen proto, že stojí velké peníze, ale také proto, že často rozhoduje o vašem budoucím životě. Málokdo totiž kupuje nemovitost s tím, že ji za pár let prodá a přestěhuje se jinam. Proto je při koupi dobré vše pořádně zvážit. Na druhou stranu vás ovšem dlouhé váhání může o dobrou nabídku připravit. Abyste na rozmyšlení a prověření získali co nejvíce času, musíte se k nemovitosti a následně i prohlídce dostat včas.

Přečíst článek

Novinky

Úroková sazba je nejvyšší za posledních 23 let

6. 5. 2022 Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. Důvodem dalšího zvyšování je kromě rostoucí inflace také válka na Ukrajině. Centrální banka se tímto krokem snaží tlumit očekávaný další rychlý růst inflace.

Přečíst článek

Potřebujete poradit
s hledáním bydlení?

Nechte nám váš kontakt, ozveme se vám
a poradíme s čímkoliv co se týká hledání a koupě bydlení.