Přejít k obsahu|Přejít k hlavnímu menu

Výhled trhu nemovitostí na rok 2021Zajímavost

Výhled trhu nemovitostí na rok 2021

ájem o hypotéky byl v roce 2020 opravdu velký, a to navzdory pandemickým opatřením, která nás provázela prakticky celý rok. Jak tedy bude vypadat trh s nemovitostmi v roce 2021 a co nás čeká?

  • Vydáno: 26. 2. 2021
  • 2 minuty čtení

Zájem o hypotéky byl v roce 2020 opravdu velký, a to navzdory pandemickým opatřením, která nás provázela prakticky celý rok. Jak tedy bude vypadat trh s nemovitostmi v roce 2021 a co nás čeká?

Podle dostupných dat Fincentrum Hyponidexu za prvních deset měsíců roku 2020 se celkový objem poskytnutých hypoték přiblížil k hranici 200 miliard korun. V letošním roce ale pravděpodobně nastane menší zájem o nové hypotéky.

Banky poskytující hypotéky se začínají připravovat na horší časy. A jedním z projevů je nižší ocenění nemovitosti, než je její aktuální kupní cena. Nejvíce se to projeví u starších realit v původním stavu a nemovitostí v méně vyhledávaných lokalitách. Banky se tímto snaží minimalizovat případné riziko finanční ztráty.

Nemovitosti se stali velmi bezpečným způsobem investování. Nejvíce se skupují byty o dispozici 1+kk či 2+kk, a to především v cihlových domech a novostavbách. Proč jsou cihlové domy oblíbené? Mívají měně bytových jednotek oproti panelovým domům či novostavbám, a tím zaručují větší soukromí, lépe izolují hluk a nabízí větší rozměry.

Většina zájemců bude k pořízení vlastního bydlení potřebovat hypotéku, jak to tedy bude? Čeká nás jejich zdražení? Bohužel ano, postupný růst sazeb hypoték nás nemine a pořízení vlastního bydlení na úvěr se tudíž o něco prodraží. „Sazby hypoték dosedly na pomyslné dno již v posledním čtvrtletí loňského roku. V roce 2021 se větší rizikovost klientů a oslabená ekonomika promítne do úrokových sazeb, které budou pozvolna růst. V prvním pololetí se budou úrokové sazby hypoték pohybovat nejspíše v rozmezí dvou až tří procent,“ myslí si Veronika Hegrová. (https://www.kurzy.cz/)

Zajímavost

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás a nasdílejte ho přátelům.

Související články

Zajímavost

Rekapitulace trhu nemovitostí za 2020

8. 2. 2021 Česká republika zaznamenala v minulém roce jeden z nejvyšších nárůstu cen nemovitostí v Evropě. Průměrná cena nových bytů v Praze, ale i v Brně se stále více blíží průměrné ceně ve velkých evropských městech, jako je například Mnichov.

Přečíst článek

Triky

Jak vyzrát na hledání nemovitostí - část I.

26. 5. 2022 Nákup nemovitosti je velké rozhodnutí, nejen proto, že stojí velké peníze, ale také proto, že často rozhoduje o vašem budoucím životě. Málokdo totiž kupuje nemovitost s tím, že ji za pár let prodá a přestěhuje se jinam. Proto je při koupi dobré vše pořádně zvážit. Na druhou stranu vás ovšem dlouhé váhání může o dobrou nabídku připravit. Abyste na rozmyšlení a prověření získali co nejvíce času, musíte se k nemovitosti a následně i prohlídce dostat včas.

Přečíst článek

Potřebujete poradit
s hledáním bydlení?

Nechte nám váš kontakt, ozveme se vám
a poradíme s čímkoliv co se týká hledání a koupě bydlení.