Přejít k obsahu|Přejít k hlavnímu menu

Jak správně vybrat plastová okna v roce 2022. Tipy od českého výrobce.Sponzorováno

Jak správně vybrat plastová okna v roce 2022. Tipy od českého výrobce.

I v době rostoucích cen stavebních materiálů si můžete dopřát spolehlivá okna s nadčasovým designem. Od sněhově bílých oken rychle vyrostla poptávka po krémových odstínech, šedé a dřevěných dekorech. Zvýšily se nároky na tepelnou izolaci a bezpečnost. Poradíme vám, jak si vybrat nejlépe v poměru cena výkon.

  • Vydáno: 15. 3. 2022
  • 4 minuty čtení

Okna se nedělají na 5 nebo 10 let, ale spíše na 30 až 50 let

Proces výroby plastového okna nebo dveří se dá do vysoké míry automatizovat pomocí technologicky přesné práce. Doporučujeme zvolit firmu, která má vlastní výrobu se vstupním materiálem bez recyklátu. Na moderních CNC linkách lze minimalizovat riziko nepřesností a technologie výrazně zkracují i termín dodání. „Minimalizace odpadu patří k pěkným příkladům, kde jdou ruku v ruce ekonomika a ochrana životního prostředí. Navíc kvalitní PVC prodlužuje životnost oken o desítky let“, upřesňuje Pavel Viktorin, vedoucí výroby oken firmy PRAMOS a.s.

Nejlepší tepelnou izolaci mají okna s nejnižší hodnotou koeficientu Uw (w od slova window = okno). Osmikomorový systém HORIZONT PS SPACE 8 při nejlepším možném zasklení dosahuje hodnoty pro celé okno Uw = 0,57 W/m2.K, což splňuje normy pro stavbu pasivního domu (norma ČSN 73 0540). Okno skládá z rámu a výplně, proto se používají také čísla Uf (od slova frame = rám) a Ug (od slova glass = sklo, výplň). Ty vás nemusí primárně zajímat, ale neměli byste si je v rychlosti splést s Uw.

Počet komor v profilu

Po osmikomorovém profilu sáhnete tehdy, když budete chtít co nejlepší tepelnou a zvukovou izolaci, případně velký formát zasklení. Sedmikomorový profil je ekonomičtější volbou, která stále splňuje podmínky ekonomického a ekologického provozu. Je také logickou volbou pro zasklení dvojsklem.

Moderní barevné odstíny nezatíží rodinný rozpočet

Spolu s tím, jak se vyvíjejí módní trendy a požadavky, tak v poslední době roste obliba dekorů v tmavých nebo kovových barvách, ale i poptávka po francouzských oknech a posuvných dveřích. Posuvné portály ukazují potenciál plastového profilu u větších zasklených ploch a hlavně nové možnosti, jak rozšířit prostup na zahradu nebo terasu.

Velmi oblíbená jsou nyní plastová okna, která dokáží imitovat hliník či dřevo. Díky probarveným okenním profilům a barevným fóliím jednoduše získáte čistý design a luxusní vzhled bez rušivé bílé barvy při otevření. To vše se zachováním výhod plastových oken, které kombinují příznivou cenu, maximální úsporu energie a jednoduchou údržbu. Často poptávaný je v současnosti antracitový odstín, který se lépe udržuje například při vystavení ostrému slunci nebo na prašné hlavní ulici.

Dvojsklo a trojsklo

S trojsklem dosáhnete lepší tepelné izolace a přirozeně brání mlžení oken v místnosti. Dvojsklo je lehčí a nezatěžuje tolik rám ani okenní kování. U otvíravých oken dovoluje zasklení větším formátem. Při výběru však doporučujeme konzultaci s odborníky, protože je třeba zohlednit řadu okolností.

Bezpečnost oken

Bezpečí domácnosti si můžete zajistit instalací bezpečnostního (pancéřového) skla. Dalším prvkem zabezpečení oken je také kvalita kování. Počet bezpečnostních a uzavíracích bodů je jako prvek bezpečnostního zajištění okna také součást hodnocení podle bezpečnostních tříd. Ty samá kritéria platí i pro vchodové dveře. Ptejte se po zámkové vložce odolné proti vyhmatání, která splňuje 4. bezpečnostní třídu.

Výroba a montáž v jednom

Jako jeden promazaný stroj funguje tým, který vám okna nejen vyrobí, ale i namontuje. U ověřených firem jsou montážníci odborně vyškoleni na práci se zakázkami na míru, která často vyžaduje i zednické zapravení. Samozřejmostí je seřízení. Sázkou na jistotu je záruka na práci min 5 let.

Spolehlivost v dodržení smluv, termínů a stanovených cen si ověříte dostatečným množstvím referencí a konzultací se zástupcem firmy, který by vám měl poradit s umístěním okna i z hlediska způsobu topení, ostatních tepelných ztrát v domě, klimatických poměrů na místě a třeba orientaci fasády a zastínění okolními budovami / stromy. Ještě nevíte, jak si vybrat plastová okna? Podívejte se do praktického rádce.

Sponzorováno

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás a nasdílejte ho přátelům.

Související články

Triky

Jak vyzrát na hledání nemovitostí - část I.

26. 5. 2022 Nákup nemovitosti je velké rozhodnutí, nejen proto, že stojí velké peníze, ale také proto, že často rozhoduje o vašem budoucím životě. Málokdo totiž kupuje nemovitost s tím, že ji za pár let prodá a přestěhuje se jinam. Proto je při koupi dobré vše pořádně zvážit. Na druhou stranu vás ovšem dlouhé váhání může o dobrou nabídku připravit. Abyste na rozmyšlení a prověření získali co nejvíce času, musíte se k nemovitosti a následně i prohlídce dostat včas.

Přečíst článek

Novinky

Úroková sazba je nejvyšší za posledních 23 let

6. 5. 2022 Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. Důvodem dalšího zvyšování je kromě rostoucí inflace také válka na Ukrajině. Centrální banka se tímto krokem snaží tlumit očekávaný další rychlý růst inflace.

Přečíst článek

Potřebujete poradit
s hledáním bydlení?

Nechte nám váš kontakt, ozveme se vám
a poradíme s čímkoliv co se týká hledání a koupě bydlení.