Přejít k obsahu|Přejít k hlavnímu menu

150 tisíc mladých Čechů plánuje nákup vlastního bydlení v následujících 12 měsícíchZajímavost

150 tisíc mladých Čechů plánuje nákup vlastního bydlení v následujících 12 měsících

Koupi nebo stavbu nemovitosti plánuje v horizontu 12 měsíců každý desátý mladý Čech od 26 do 36 let, tedy přibližně 150 000 lidí. To ukazuje průzkum NMS Market Research pro skupinu ČSOB. Do dalších pěti let chystá své bydlení změnit celá polovina mladých.

  • Vydáno: 22. 4. 2022
  • 2 minuty čtení

Koupi nebo stavbu nemovitosti plánuje v horizontu 12 měsíců každý desátý mladý Čech od 26 do 36 let, tedy přibližně 150 000 lidí. To ukazuje průzkum NMS Market Research pro skupinu ČSOB. Do dalších pěti let chystá své bydlení změnit celá polovina mladých.

Celých 61% přitom chce vlastní bydlení financovat pomocí hypotéky. Právě tito lidé určitě neradi vidí stále se zvyšující úrokové sazby. Současná dvoutýdenní repo sazba, od které se sazby hypoték odvíjí, se v dubnu vyšplhala již na 5%. I přes toto zdražování úvěrů z výzkumu vyplývá, že snaha o zajištění vlastního bydlení je pro mladé rodiny stále velmi důležitá.

Zdroj: Průzkum pro ČSOB

Nejčastěji by zájemci o bydlení žádali o hypotéku mezi 2 a 3 miliony, třetina z nich by si přála, aby měsíční splátka nepřesáhla 10 000 korun. Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny, ovšem varuje: "Z dat vychází, že mladí výši hypotéky i výši měsíčních splátek oproti aktuální situaci na trhu podceňují. Již nyní například dosahuje průměrná hypotéka u této věkové skupiny výše 3,6 milionu korun."

Výsledky průzkumu nám ukazují, že naše práce dává smysl a věříme, že služba Visidoo dokáže mladým rodinám cestu k vlastnímu bydlení zjednodušit. Znáte-li někoho s těmito úmysly, neváhejte jim náš nástroj doporučit.

Zajímavost

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás a nasdílejte ho přátelům.

Související články

Triky

Jak vyzrát na hledání nemovitostí - část I.

26. 5. 2022 Nákup nemovitosti je velké rozhodnutí, nejen proto, že stojí velké peníze, ale také proto, že často rozhoduje o vašem budoucím životě. Málokdo totiž kupuje nemovitost s tím, že ji za pár let prodá a přestěhuje se jinam. Proto je při koupi dobré vše pořádně zvážit. Na druhou stranu vás ovšem dlouhé váhání může o dobrou nabídku připravit. Abyste na rozmyšlení a prověření získali co nejvíce času, musíte se k nemovitosti a následně i prohlídce dostat včas.

Přečíst článek

Potřebujete poradit
s hledáním bydlení?

Nechte nám váš kontakt, ozveme se vám
a poradíme s čímkoliv co se týká hledání a koupě bydlení.